Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en sport som bara vissa har råd att åka iväg på och det är tråkigt”, säger Mia Zachrisson från Borås. Hör vad hon och några andra skidåkare tänker om prisökningarna i fjällen och vad de gör för att minimera utgifterna. Foto: Eva Danielsson/SVT

Rekorddyrt med skidsemester – kraftig prisökning i Åre på tio år

Publicerad

På måndag börjar sportloven – men en skidvecka i fjällen kan bli dyr. På tio år har kostnaden för en vecka i Åre ökat med över 70 procent, visar en undersökning som Länsförsäkringar gjort.

Det är tidig morgon i Åre men i backarna i Duved har ivriga skidåkare redan samlats.

– Det blåste ju ganska mycket i dag, vi kom knappt hit med bilen men det gick tillslut, säger Mimmie Spetz som bor i Åre.

Kostnader ökat med 74 procent

Det blir allt dyrare att åka på skidsemester i fjällen. Länsförsäkringar har tittat på vad en vecka i Åre kan kosta för en barnfamilj nu under sportloven, och jämfört med för tio år sedan så har kostnaderna ökat med 74 procent.

– Stigande energipriser, allmänt stigande levnadskostnader som till exempel livsmedel har ju lett till att den här redan dyra semestern har blivit ännu dyrare, sade Emma Persson som är privatekonom på Länsförsäkringar när hon intervjuades i SVT:s Morgonstudion.

”Blir en lyxsemester”

I sin uträkning har Länsförsäkringar bland annat slagit ihop kostnaden för boende, liftkort och mat. Och för en tvåbarnsfamilj landar den totala kostnaden i år på 36 286 kronor för en vecka. För tio år sedan, 2013, kostade samma typ av paket 20 800 kronor.

– Det här blir ju en lyxsemester som för de allra flesta kanske inte ens är görbar, säger Emma Persson.  

Går ändå att minska utgifterna 

Samtidigt går det att minska utgifterna om man ändå vill åka till fjällen. Enligt Emma Persson kan man exempelvis ta med sig egen mat i backen, man kan leta efter billigare boende en bit från skidsystemet och det går också att hitta begagnad utrustning som är billigare.

I klippet: Hör vad Mia Zachrisson och andra skidåkare tänker om de allt dyrare skidveckorna i Åre, och hur de gör för att minska utgifterna.

Så här mycket har priserna ökat, enligt den uträkning som Länsförsäkringar gjort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.