• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Uppsala i Uppsala län. Det brinner i en bilskrot i Boländerna. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Uppland. Läs mer

Foto: SVT

Skistar får ta ut mera vatten

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom domen gällande Skistars ansökan om att utöka sitt vattenuttag från Åresjön. Domstolen gick på Skistars linje som nu kommer att få ta ut mera vatten.

Enligt domen får Skistar uttöka vattenuttaget från dagens dryga 2 miljoner kubikmeter – till drygt 3,5 miljoner kubikmeter.

Skistar vill tillverka kunna tillverka betydligt mera konstsnö än vad man gör i dag.

Flera har ifrågasatt ansökan. Bland annat Åreälvens fiskeråd som idag är besvikna över domen:

– Det är förvånade att de får ta ut mera vatten. Skistar hade svaga argument för att utöka vattenuttaget. Jag tycker att man ska skulle ha skjutit på beslutet, tills man gjort en ordentlig undersökning vad det innebär för miljön, säger Ulf Göransson ordförane i Åreälvens fiskeråd.

Trafikverket var också oroliga över att det kan bli mera ras på E14 men mark- och miljödomstolen anser att det inte har någon miljöpåverkan.

– Jag måste läsa domen och prata med länsstyrelsen efter det ska vi ta ställningen om en eventuell överklagan,säger Ulf Göransson ordförande i Åreälvens fiskeråd

Idomen står det också att inga vattenuttag får göras när vattenföringen i Öster-Noren understiger 4,0 m3/s med undantag för VM- och världscuptävlingar. Undantaget gäller endast vattenuttag för snöläggning av de pister som krävs för tävlingarnas genomförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer