Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Kraven är orimliga. Vi måste kunna bruka skogen annars kan vi inte bo kvar i glesbygden, säger skogsägare Tobias Jonmeister. Foto: SVT

Skogsägaren om hårdare krav på hänsyn till fridlysta arter: ”Vansinnigt – orimligt slag mot skogsbruket”

Uppdaterad
Publicerad

De hårdare kraven på hänsyn till fridlysta växt-och djurarter möter stark kritik från skogsägarhåll, i synnerhet kravet på hänsyn till vilda fåglar. Där ska hänsyn tas inte bara till varje fågelart – utan till varje enskild fågel.

Orimligt, menar skogsägare Tobias Jonmeister utanför Östersund.

 – I princip får jag ju inte göra någonting, för jag riskerar ju alltid att skrämma någon fågel i skogen, säger han kritiskt.

Reaktionerna är många och upprörda över den nya, mer strikta tillämpningen av artskyddsförordningen som slagits fast i ett antal domar, bland annat i EU-domstolen.

Den nya tillämpningen innebär att ansvaret för markägare att inte störa eller hota fridlysta arter blir mycket mer omfattande än tidigare.

Stark kritik från skogsägarhåll

Det som väckt mest uppmärksamhet är hänsynen till fåglar. Den nya strikta tillämpningen innebär att en skogsägare nu behöver redogöra för hur en avverkning påverkar alla vilda fåglar inom ett område, inte bara de hotade arterna som tidigare. Där ska hänsyn tas inte bara till varje fågelart utan till varje enskild fågel.

Starka protester kommer nu från bland annat små skogsägare, stora skogsbolag och Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

I videon ovan hör du vad skogsägaren Tobias Jonmeister tycker om det här. Han är småskogsägare i tionde generationen, bosatt utanför Östersund och virkesområdeschef vid skogsägarföreningen Norra Skog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.