Skogsägare i Jämtlands län hoppas på tydliga besked om skogsbruket

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag fattar riksdagen beslut om den framtida skogspolitiken, det handlar om förslag som väckt både kritik och förhoppningar.

– Det är viktigt att vi får en tydlig inriktning över vart äganderätten är på väg, så vi får veta hur mycket markägaren ska få bestämma över sitt skogsinnehav i framtiden, säger Fredrik Sätter, skogvaktare för Svenska kyrkan.

Det är skogspropositionen som nu behandlats av miljö- och jordbruksutskottet och som ska upp till debatt samt beslut i riksdagen på torsdag. Ett beslut som ska slå fast inriktning i skogspolitiken för många år framöver är det tänkt.

En grundfråga har handlat om att stärka markägarens äganderätt till sitt skogsinnehav och då bland annat fastslå att det ska vara en tydligare frivillighet som grund när skog ska skyddas från avverkning.

Skyddar mer än vad som krävs

Skogsägare Per Bergvall i Bölestrand utanför Hammarstrand anser precis som skogvaktare Fredrik Sätter att det behövs tydligare regler och en större långsiktighet inom skogsbruket än idag.

Det krävs också en rimlig ersättning för att det ska fungera, menar han. Själv har han avsatt både värdefulla biotoper och ett urskogsreservat.

– Allt annat än frivillighet vore dumt. Många skogsägare har ett miljötänk, skogen är certifierad för de flesta och certifieringen innebär att vi går längre än lagstiftningen när det gäller att avsätta skog från avverkning, säger Per Bergvall.

Markägare måste ersättas

Den bilden delas även av Fredrik Sätter, skogvaktare för Svenska kyrkans skog i Härnösands stift. Kyrkans skog är certifierad. Skogsinnehavet är betydligt större än en småskogsägares men mindre än de stora skogsbolagens.

De som certifierar sin skog förbinder sig att skydda minst fem procent av sin produktiva skogsmark.

– Men i dagsläget ligger de flesta skogsägare lite över fem procent. Så vi har en stor andel som frivilligt avsatts redan idag, Att synliggöra det här och ersätta markägare som avsätter mer än fem procent, det ser jag som en väldigt viktig del, säger Fredrik Sätter.

I klippen hör du vad de båda företrädarna för skogsägarsidan hoppas mer av riksdagsbeslutet om den framtida skogspolitiken.

Beslutet i riksdagen om skogspolitiken

Det är regeringens proposition ”Stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och ökade incitament för naturvården i skogen med frivillighet som grund” som riksdagen nu ska besluta om. Propositionen var en del av det numera upphävda januariavtalet mellan MP, S, C och L.

Ett av de mer konkreta förslagen i proppen handlar om att bilda ett nytt program för ersättningsmark vid skydd av skog.

Syftet är att stärka skogsägares ägande-och brukanderätt genom att erbjuda skogsägare ersättningsmark när de skyddar värdefull skog.

Regeringen har föreslagit att omkring 25 000 hektar icke skyddsvärd produktiv skogsmark ska överföras från det statliga skogsbolaget Sveaskog AB till staten för att användas i detta syfte, det vill säga som ersättningsmark.

Skogspropositionen har behandlats av Miljö- och jordbruksutskottet och på torsdag läggs debatteras den i riksdagen. Därefter fattas beslut.

Utskottets betänkande 2021/22:MJU18 kan här du ta del av.

(källa: riksdagen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.