En skogsbrand härjade på söndagen vid Brynjegården utanför Stugun, men är nu under kontroll. Foto: Räddningstjänsten Jämtland

Skogsbrand mellan Lit och Stugun

Uppdaterad
Publicerad

Ett område i skogen vid Brynjegård, öster om Lit och nordväst om Stugun, brinner och brandkåren är på plats.

Det har kommit flera larm om mindre gräsbränder i länet under helgen. På söndagen slog en privatperson larm vid 13.30 om en brand i skogen vid Brynjegård. Räddningstjänsten har ryckt ut till platsen med åtta brandbilar.

– Det är mitt ute i bygden. Det ska vara 50-60 kvadrat som brinner och det blåser, berättar SOS Alarm.

Räddningstjänsten är på plats och släcker, och lite efter tretiden finns uppgift om att branden hunnit bli cirka 100 x 100 meter stor.

Spreds men gick att få stopp

Vid 17-tiden är arbetet i princip klart och delar av styrkan har åkt hem igen medan några stannar och eftersläcker, berättar Sven-Erik Svensson, inre befäl på räddningstjänsten i Jämtland.

– Det är ett hygge, vi vet inte säkert hur det startat, säger han.

Området på drygt en hektar räknas inte som en stor brand.

– Det ligger några mil utanför samhället så det hinner dra iväg litegrann när det blåser och vi hann bli lite oroliga. Men vi hann få dit folk så att det gick att begränsa.

Ökande brandrisk

Det har hittills inte varit särskilt hög risk för just skogsbränder i länet.

– Men det börjar öka ganska snabbt nu när det är soligt och blåser, säger Sven-Erik Svensson.

Det är ofta hög risk för gräsbränder på våren då det är torrt på många håll i markerna och fjolårsgräs och ris lätt antänds. Blåsigt väder ökar spridningsrisken.

På SMHI:s hemsida kan du se kartor med prognos över brandrisken de närmsta dygnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.