Skogsepok i graven

Uppdaterad
Publicerad

I över hundra år har det bedrivits skogsutbildning och forskning i Bispgården. Men den 1 juli avslutas verksamheten för gott.

Det man framförallt jobbat med de sista åren på skogskolan i Bispgården är att få fram skräddarsydda träslag som t ex hybridasp för det norrländska skogsbruket. Nu vet man inte vad som händer med forskningsverksamheten när den läggs ner i Bispgården och flyttas till Ås.

Det är Sveriges äldsta skogskola, 1898 startade skogsteknikutbildningen som varit populär med omkring 40 elever i varje årskull. 2003 lade dåvarande Mitthögskolan ner utbildningen och sen dess har verksamheten varit helt inriktad på forskning. Den här forskningen är viktig för skogsägare som vill ha alternativ till att förädla skogsråvaror.

Ove Martinsson har jobbat på SLU i Umeå i 35 år. För tio år sen flyttade han hit och startade upp forskningsdelen. Omkring 8 personer har jobbat med det här. Forskningsenheten här i Bispgården ska om drygt en månad läggas ner här och flytta till Ås och  därmed avslutas en hundra årig epok av skogsutbildning och forskning.

Mittuniversitetets rektor, Anders Söderlund, menar att utbildningen lades ner eftersom det inte fanns nån efterfrågan får vare sig studenter eller samhälle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer