Delad bild. Till vänster: travar med timmer bredvid en väg. Till höger: person i mörk tröja framför gardin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tillfällig dipp” – Paul Nord, affärsområdeschef på Svefa, ansvarig för skog och lantbruk, berättar om prisdippen och hur kurvan sett ut under en femårsperiod. Foto: SVT

Skogspriserna i Jämtland sjunker mest i Sverige

Publicerad

Upp som en sol och ner som en pannkaka – så skulle man kunna beskriva prisutvecklingen på skogsfastigheter i Jämtlands län de senaste fem åren.
Förra året sjönk priserna mest i hela landet, visar en ny rapport.

Under pandemin steg skogsmarkspriserna i länet snabbt. En orsak bedömdes vara att kapitalstarka investerare köpte upp skogsfastigheter.

Men nu är läget ett annat. Intresset för att köpa skogsfastigheter verkar ha svalnat rejält. Fastighetsvärderingsföretaget Svefa har gjort en analys av fastighetsmarknaden när det gäller skogsfastigheter i landet.
Analysen visar att priserna i Jämtlands län sjönk mest i landet 2024, med en nedgång på 8,5 procent. I hela landet steg priserna marginellt, med 0,7 procent.

Osäkra världsläget påverkar

Det finns flera anledningar till att investeringsviljan i skog har svalnat, enlig rapporten. Det osäkra världsläget som påverkar världsekonomin anges som den viktigast faktorn. En annan faktor är osäkerheten kring vad som gäller kring art-och habitatsdirektivet.

Syftet med Svefas undersökning är att vara ett underlag för den som vill investera i skog. Analysen ska svara på frågan: Var är det mest lönsamt att investera i skog?

Parametrar för Svefas skogsfastighetsindex

  1. Skillnaden mellan medelpriset på länets fastighetsmarknad och regionala virkespriser.
  2. Prisutvecklingen på skogsfastigheter senaste 12-månadersperioden.
  3. Hur mycket framtida produktionsförmåga som kan köpas för länets medelprisnivå.
  4. Jaktarrendenivån.
  5. Närhet till marknad, t ex ett starkt grannlän eller utlandet.
  6. Befolkningsmängden.
  7. Medelinkomsten per person.
  8. Befolkningsutvecklingen.
  9. Arbetslösheten.
  10. Villapriset i länets ekonomiska centrum

Källa: Svefa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.