Montage av Erik Kretz. Se när han berättar om var Skogsstyrelsen har gjort för återgärder på Frösön Foto: SVT montage

Skogsstyrelsen ligger efter med skötseln av skog

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av de skogsområden som Skogsstyrelsen skyddar har inte tagits om hand på det sätt som de borde. I Jämtland är behovet stort och om ingenting görs riskerar läget att bli akut.

Skogsstyrelsen skyddar skog genom biotopsskydd och naturvårdsavtal. Syftet är att bevara den skog som finns till framtida generationer. Där ett bibehåll av den biologiska mångfalden är viktig. Områdena som täcker in på detta består av 72,000 hektar och av dessa är hälften behov av bättre skötsel.

Åtgärder

Insatser för att hjälpa naturen att bibehålla viktiga system kan vara naturvårdsbränningar, röjning av tall och gran och glesa ut skogen för att släppa in mer ljus. Detta är viktigt för att inte den skyddade skogen ska försvinna.

I Östersund har Skogsstyrelsen gjort åtgärder på bland annat Frösön. Erik Kretz, naturvårdsspecialist berättar vad de har gjort på området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.