Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läraren Therese Jonsson på Furulundsskolan hoppas locka fler elever till skolan. Bland annat genom att annonsera på sociala medier. I videon hör du även hur hon tänker sig att logdans kan förbättra elevunderlaget i byn och hur många fler elever som skolan behöver. Foto: Bengterik Busk/SVT

Skolan i Lillhärdal i akut behov av fler elever – lärarna annonserar på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Furulundsskolan i Lillhärdal i Härjedalen kommer endast att ha 21 elever när höstterminen börjar om några veckor. Det skulle behövas minst dubbelt så många för att skolan ska kunna överleva på sikt och nu annonserar lärarna efter fler elever på sociala medier.

Furulundsskolan har sju årskurser, F-6, och att där totalt bara ha 21 elever är för lite, enligt läraren Therese Jonsson. Prognosen för de kommande åren tyder på att elevantalet kan bli ännu lägre.

Det är väl främst elever på Norra skolan i Sveg, tre mil från Lillhärdal, som är målgrupp för annonsen. Skolpersonalen lovar en skola med små grupper och erfarna pedagoger som jobbar med ”ramar och kramar”. Elever som pendlar till Lillhärdal lovas också frukost.

”Kanske har sått ett frö”

– Att få 20 nya elever nu i höst går ju inte, men vi kanske har sått något frö i alla fall, säger Therese Jonsson.

Skolan har fått många glada tillrop för att dom försöker locka till sig fler elever med hjälp av sociala medier, men än är det inga föräldrar som sagt att dom vill flytta sitt barn till Lillhärdal från höstterminen.

Med sig till intervjun har Therese Jonsson en före detta elev, Malin Hallgren Andrésen.

– Det här är en bra skola men när jag gick här var vi betydligt fler elever, det är synd att det föds så få barn här i byn nu, säger hon.

Malin har just gått ut högstadiet i Sveg och nu håller hon på att packa för att om ett par veckor börja på Rymdgymnasiet i Kiruna.

Läraren Therese Jonsson och fd eleven Malin Hallgren Andrésen är bekymrade över att det finns så få barn i Lillhärdal. Foto: Bengterik Busk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.