En skolanställds fysiska ingripande mot en elev har anmälts. Foto: Jessica Gow/TT

Skolanställd höll fast elev – Östersunds kommun krävs på skadestånd

Publicerad

En anställd på en skola i Östersunds kommun ingrep fysiskt mot en elev. Nu kräver Barn- och elevombudet kommunen på 10 000 kronor i skadestånd för elevens räkning.

Händelsen inträffade i början av året och den skolanställdes agerande anmäldes till Barn- och elevombudet, BEO. Enligt anmälan ska den anställde ha sprungit efter och hållit fast eleven. Skolan menar att den anställde höll fast eleven för att hen inte skulle skada sig.

I sitt beslut skriver BEO att den anställdes fysiska ingripande var nödvändigt till en början men sen gick överstyr och var oproportionerligt.

Skadestånd på 10 000 kronor

Barn- och elevombudet anser att ingripandet var kränkande behandling och framställer ett skadeståndsanspråk för kommunen på 10 000 kronor för den utsatta elevens räkning. Kommunen ska ha haft samtal med berörda och vidtagit flera åtgärder efter händelsen. Senast 2 juli ska Östersunds kommun ha meddelat sin inställning till skadeståndskravet.

Det här är Barn- och elevombudet

Visa

Barn- och elevombudet (BEO) kan kräva skadestånd för barn och elever som varit utsatta för mobbning eller kränkningar i skolan. BEO finns på Skolinspektionen och utreder även anmälningar om kränkningar i skolan, på samma sätt som Skolinspektionen.

Källa: Skolinspektionen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer