Arkivbild på Fjällbyns Gymnasieskola samt Elisabeth Wikén, avdelningschef Skolinspektionen. Foto: SVT och Monica Ryttmarker, Skolinspektionen

Skolinspektionen stänger Fjällbyns gymnasieskola

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektion har beslutat att stänga Fjällbyns gymnasieskola i Härjedalen. Anledningen är stora brister som inte har åtgärdats.

Fjällbyns gymnasieskola är ett nationellt fristående gymnasium för elever med autismdiagnoser. Skolan startades 2006, men nu måste den stängas.

– Vi har i dag beslutat att dra tillbaka godkännandet av skolan, säger Elisabeth Wikén, avdelningschef vid Skolinspektionen i Umeå till SVT Jämtland.

Krav på förbättringar i flera år

Skolinspektionen har haft synpunkter på skolans verksamhet sedan 2014 och har krävt att skolan skulle rätta till bristerna. När det inte har skett så dras tillståndet in.

– Det är allvarliga brister. Bland annat kring hur skolan sätter betyg och att undervisningen inte bedrivs av legitimerade och behöriga lärare, trots att det finns avtal med legitimerade lärare på skolan, säger Elisabeth Wikén.

Stänger i sommar

Enligt Skolinspektionens beslut så stänger skolan den 25 juni, så de elva elever som går på skolan i dag kan gå hela terminen. Fjällbyns Gymnasieskola kan överklaga Skolinspektionens beslut till Förvaltningsrätten.

Lagen ändrades 2011 så att Skolinspektionen fick rätt att återkalla godkännanden för skolor. Hittills har 13 skolor i landet fått godkännandet återkallat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.