Vårvinter, sol, pimpefiske och snöskoter. Ja, så ser nog drömpåsken ut för många. Många blandar också in alkohol i bilden. Men nu visar Fjällsäkerhetsrådets enkätundersökning att attityden att dricka alkohol och köra skoter kan vara på väg att förändras:
– Yngre personer, under 40 år, är mer negativt inställda till skoterkörning och alkohol, berättar Per-Olov Wikberg, samordnare på Naturvårdsverkets Fjällsäkerhetsråd. Och det är ju positivt.
Det finns ett tydligt samband mellan dödsolyckor på skoter och alkohol. I en undersökning från förra året analyserade Rättsmedicinalverket dödsolyckorna på skoter mellan 2006 och 2012. Under den perioden omkom 57 personer. 52 av dem var män och de flesta i 40-årsåldern.
Av de som omkom var knappt 60 procent alkoholpåverkade. Det visar rättsmedicinalverkets analys. Och alkoholhalten var hög. I genomsnitt 1,9 promille alkohol i blodet.
– Det är hur mycket som helst, säger Anders Könberg, chef på Trafikpolisen i Jämtland. Då är du rejält påverkad av alkohol om du har 1,9 promille.
Nu väntar påsken och kanske snöskoteråkarnas höjdpunkt på året – men också olyckornas höjdpunkt.
– Framförallt händer olyckorna i april och runt påsk, säger Per-Olov Wikberg.
Varför de yngre skoteråkarnas attityd mot alkohol är annorlunda vet man inte, men det kan ha att göra med förarbevisen som infördes 2000.
– Absolut har det det, säger Per-Olov Wikberg. Det sambandet är inget vi har tittat på här, men det hänger säkert i hop.