Skyddsjakt på järv stoppad av Förvaltningsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på 13 järvar i länet överklagades av Svenska rovdjursföreningen. Nu har Förvaltningsrätten bestämt att jakten stoppas.

Det var den siste oktober som Länsstyrelsen tog beslutet om skyddsjakten. De menar att järven orsakar stora skador för rennäringen, speciellt under vårvintern.

Svenska rovdjursföreningen överklagade beslutet då de anser att det är utformat som att det rör det sig om licensjakt och inte skyddsjakt.

De påpekar även att enligt årets inventeringsresultat ligger den svenska järvpopulationen under referensvärdet för gynnsam bevarandestatus.

Skyddsjakten avlyst

På onsdagen bestämde Förvaltningsrätten i Luleå att beslutet inhiberas. Detta betyder att skyddsjakten är avlyst i samtliga jaktområden i väntan på att målet avgörs slutgiltigt.

Enligt Förvaltningsrätten är det bland annat oklart om Länsstyrelsens beslut uppfyller samtliga förutsättningar för skyddsjakt.

LÄS MER: Ovanligt beslut: 13 järvar får skjutas i Jämtland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.