Henrik Hansson är fält- och viltchef på Länsstyrelsen i Jämtland. Foto: Fredrik Lundmark SVT

Skyddsjakt på varg stoppades – nu överklagar länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Under vintern har länsstyrelsen i Jämtland fattat tre beslut om skyddsjakt på varg i det område där Tåssåsens sameby har sina renar på vinterbete.

Området där renarna vistas, på gränsen mellan Härjedalen och Hälsingland, ligger väldigt nära vargreviret Krokvattnet. Problemen har märkts av under hela hösten och flera renar har dödats, inte bara av varg, utan även av lodjur. Vid angreppen sprids dessutom renflocken över stora ytor.

Överklagar till Kammarrätten

Vid den första beslutade skyddsjakten skjöts två vargar, men i de två senare fallen har Förvaltningsrätten i Luleå gått emot länsstyrelsens beslut och stoppat skyddsjakten.

– Alla tre beslut om skyddsjakt överklagades till Förvaltningsrätten, men i det första fallet fick vi rätt. Men när nu två beslut i rad från oss stoppats känner vi att vi måste få klarhet i vad som gäller, därför överklagar vi till Kammarrätten. Det säger Henrik Hansson, fält- och viltchef på Länsstyrelsen i Jämtland.

Hör mer om varför länsstyrelsen väljer att överklaga i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.