Länsstyrelsen: ”Den går omkring ogenerat bland hus och på tomter.” Foto: Polisen

Länsstyrelsen utreder skyddsjakt på myskoxen Sam i Ljusnedal

Uppdaterad
Publicerad

Efter att myskoxen Sam den senaste tiden rört sig bland bebyggelsen i Ljusnedal har en privatperson nu ansökt om skyddsjakt på djuret.

– Han befinner sig till och från i en kohage vilket oroar korna. Den går omkring ogenerat bland hus och på tomter. Vi har fått in flera mejl som beskriver det här som ett problem, säger Henrik Hansson, fältchef på länsstyrelsen Jämtland.

Ansökan utreds just nu av länsstyrelsen.  Fältchef Henrik Hansson uppger att länsstyrelsen tittat på ärendet redan innan ansökan kom in och just nu handläggs den i samarbete med polisen.

– Vi har börjat bilda oss en uppfattning men nu måste vi utreda hur man ska hantera det här. Vi jobbar på i den takt och fart vi mäktar med. Vi har tilldelat bra med resurser för det här ärendet, säger han.

Fridlyst art

Myskoxar är fridlysta och uppsatta på artskyddsförordningen. Men i vilken utsträckning det påverkar bedömningen kan fältchefen inte svara på i nuläget:

– Det finns inga vetenskapliga rapporter som beslut kan grundas på. Vi måste ta reda på det som krävs eftersom vi har begränsade kunskaper kring just detta, säger Henrik Hansson.

”Håll minst 200 meters avstånd”

För att få tillstånd till skyddsjakt behöver vissa krav vara uppfyllda. Till exempel får det inte finnas någon annan lämplig lösning och det får inte försvåra för djuret som art. Henrik Hansson uppmanar till försiktighet:

– Man ska ha respekt för vilda djur. Jag brukar säga att man ska hålla minst 200 meters avstånd, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.