Foto: Johan Nilsson /TT

Skyddstillsyn och samhällstjänst för våldtäkt mot barn

Publicerad

En 19-årig man från länet döms till skyddstillsyn och 80 timmars samhällstjänst för att han vid minst två tillfällen har våldtagit ett barn.

Det har gått flera år sedan händelserna. Övergreppen skedde när 19-åringen var 15, 16 år och barnet mellan 7 och 9 år.  Våldtäkterna skedde i deras gemensamma bostad.

Lång tid sedan brottet

Östersunds tingsrätt för omfattande resonemang innan man landar i att 19-åringen ska dömas till skyddstillsyn och samhällstjänst. Minimistraffet för våldtäkt mot barn är två år. Men eftersom gärningsmannen var 15-16 år när brotten begicks så ska det ske en straffreducering.

Ska betala skadestånd

Men eftersom det också förflutit mellan 2-3 ½ år sedan brotten begicks, så landar tingsrätten i att 19-åringen ska dömas till skyddstillsyn och 80 timmars samhällstjänst. Hade fängelse dömts ut hade straffet blivit tre månaders fängelse. Han ska också betala 125 000 kronor i skadestånd till barnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.