Renar utanför Offerdal. Foto: SVT

Skyddsjakten på varg i Bräcke överklagad

Publicerad

Förvaltningsdomstolen i Luleå har anmärkt på länsstyrelsens inventering av varg i Bräcke.

Skyddsjakten av Bräckevargarna har överklagats av Wolf Association Sweden, WAS.

Joevnevaerie sameby i Offerdal som har stora problem att hitta marker där tillgången på mat är tillräcklig då skogsområdena är helt frusna och täckta av is, möjligheten att flytta till marker på låglandet hindras nu av det vargpar som fortfarande finns i Bräckeområdet.

”Inget hot mot renhjord”

Intresseorganisationen överklagade beslutet om skyddsjakt då de inte anser att det är fastställt att dessa två vargar angripit och rivit renar i den omfattningen att en skyddsjakt är befogad.

Att man hittar hår från ren i spillningen styrker inte uppfattningen att vargarna angripit renar i stor omfattning eller att de är hot mot renhjord i området, menar Wolf association Sweden i sin inlaga till domstolen.

De menar också att samebyn inte har sett över alternativ för att förhindra angrepp av varg eller åtminstone undanröja möjligheten för angrepp genom att till exempel använda annat område för vinterbete.

Vinterbete i Bräcke

– Betet räcker inte till då fler samebyar måste driva ner sina djur till samma platser, i Krokoms kommun så ryms inte fler djur, runt 1000 djur flyttade vi ner före jul till vilket vi nu delar med andra samebyar, tätflocken är nere mot Lit och Handogs dalgång säger Thomas Bergkvist Joevnevaerie sameby.

– Nu vandrar renen upp mot fjället igen då dom inte kommer åt bete på den hårda skaren i skogen. Normalt skulle vi varit på dom marker vi har vårt vinterbete i Bräcke där även Ånge ingår men med varg i området så är det en omöjlighet att driva renen dit ner, fortsätter han.

Inventering sedan juli

Han menar att överklagan har gjorts av de som inte har kunskap och ser bara frågan från sitt håll.

– Beslutet för skyddsjakten räcker fram till 16 januari och frågan ligger på domstolen i Luleå säger Magnus Hansson Länstyrelsens Naturvårdsenhet. Inventering i Bräcke har pågått sedan i juli och så även under hösten och förvintern. Och man har konstaterat att vargparet finns kvar i området. Spårning har varit problematiskt på grund av den snöfattiga förvintern.

Domaren i målet, Britt Ahlin Luleå Förvaltningsrätt vilket tagit beslutet om inihibtion då man har angett att en icke tillräcklig inventering gjorts under den angivna skyddsjaktsperioden under oktober till december.

Förvaltningsrätten handlägger frågan och ett beslut väntas komma under denna vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer