Slakteri måste skärpa hygienen

Jämtländskt slakteri hotas av vite för bristande hygien

Publicerad

Alla anställda tvättade inte händerna korrekt och temperaturen vid desinfektion var för låg. Nu kräver Livsmedelsverket åtgärder på det jämtländska slakteriet innan augusti.

Livsmedelsverket har gjort upprepade kontroller, men kritiken kvarstår. Myndigheten hotar nu med vite upp till 15 000 kronor per månad om inte slakteriet vidtar åtgärder innan 1 augusti.

Dålig handhygien

Livsmedelsverket har funnit att inte alla anställda tvättar händerna vid övergången från orent arbete med djurhud till arbete med naket kött.

Livsmedelsverket fann även att desinfektion av verktyg och utrustning inte höll rätt temperatur. Rätt hygien och temperaturer är viktigt för att förhindra att främst tarmbakterier förorenar slaktkroppen, påpekar Livsmedelsverket.

Kommentar från Jämtlandsgården

– I dagsläget fungerar allt som det ska, vi har tidigare haft problem att få information fram till anställda, säger Tomas Berglund-Sundqvist, produktionschef på Jämtlandsgården, han fortsätter:

– Vi för journaler över sterilboxarna för att säkerställa temperaturen, alla anställda har fått utbildning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer