Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arbetsmiljöverket har beslutat att personalen på förskolan i Hackås ska få använda munskydd och annan skyddsutrustning i tjänsten. Foto: TT

Arbetstmiljöverkets beslut – förskola i Hackås får använda munskydd

Uppdaterad
Publicerad

Förskolepersonal måste kunna skydda sig med munskydd och visir för att undvika coronasmitta, det har Arbetsmiljöverket beslutat efter larm från ett skyddsombud på en förskola i Hackås i Bergs kommun.

Skyddsombudet var orolig för ökad smittspridning på arbetsplatsen och ville därför att man skulle införa munskydd och skyddsutrustning på förskolan. Detta var något som Bergs kommun var emot och frågan togs därför vidare till Arbetsmiljöverket som nu alltså har beslutat att personalen har rätt att använda skyddsutrustning såsom munskydd, visir, skyddshandskar och skyddsförkläden. Det innebär att förskolan måste se till att personalen får rätt utrustning.

Arbetsmiljöverket kräver också att att Bergs kommun ska identifiera vilka arbetsmoment som kan innebära risk för coronasmitta på förskolan och vidta åtgärder för att skydda personalen.

– Om ett barn insjuknar under dagen är det viktigt att personalen kan ta hand om barnet utan att själva riskera att smittas. Det kan till exempel vara att vistas utomhus i väntan på att vårdnadshavare hämtar eller, om det går, hålla avstånd till barnet. Om personalen måste vara nära ett barn som har covid 19-liknande symtom kan det behövas skyddsutrustning, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Välkommnar beslutet

Bergs kommun ser positivt på att Arbetsmiljöverkets beslut.  

– Vi välkomnar att Arbetsmiljöverket nu kommit med ett avgörande, och vi kommer att agera i enlighet med det föreläggande vi fått om att vidta åtgärder. Redan idag kommer vi att se över tillgången på skyddsutrustning, och så snart som möjligt planera för att utbilda personalen om hur man använder den och i övrigt vidta de åtgärder som nämns i beslutet, säger Anneli Olofsson, utbildningschef i Bergs kommun i ett pressmeddelande.

Arbetsmiljöverket har i endast beslutat om regler för den för förskolan i Hackås men kommunen för också en dialog med rektorer på andra skolor om huruvida det skulle vara aktuellt med åtgärder. Bergs kommun har till den 14 december på sig att vidta de nya  åtgärderna, gör de inte det så måste kommunen betala 200 000 kronor i vite. Bergs kommun uppger att de inte tänker överklaga beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer