Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur larmet låter och varför sms-livräddarna ibland får motbud. Foto: Bengterik Busk/SVT

Sms-livräddarna i Jämtland-Härjedalen igång – fick åtta larm första månaden

Uppdaterad
Publicerad

Tjänsten sms-livräddare infördes i Region Jämtland Härjedalen den 2 maj och under den första månaden larmades de frivilliga livräddarna ut åtta gånger.

Idag har drygt 1600 personer i länet anmält sig som frivilliga livräddare. Kravet är att man har fyllt 18 år och att man kan hjärt- och lungräddning. Många av livräddarna har också tillgång till hjärtstartare.

Vid hjärtstopp larmar SOS Alarm de frivliiga livräddarna via sms samtidigt som ambulans larmas. I vissa fall larmas även räddningstjänsten.

De frivilliga livräddarna börjar med HLR i väntan på blåljuspersonalen.

Ska rekrytera fler frivilliga

Till att börja med ska verksamheten pågå i två år och för detta har regionen budgeterat nästan 100 000 kronor per månad. Det är avgift för tjänsten och för projektledarens halvtidslön.

– Min uppgift är bland annat att rekryterna fler frivilliga livräddare genom att åka runt och träffa tillexempel vägföreningar och byföreningar, ju fler vi är desto större chans har vi att rädda liv, säger projektledaren Janne Näsvall.

– Statistiskt sett borde vi med det här kunna rädda två eller tre liv per år.

Att som vanlig medborgare få veta om sms-livräddarna redan räddat liv går inte att få reda på. Detta på  grund av patientsekretessen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.