Sjukgymnast Evelina Carnebo kan skicka Maria Sahlin Schedin direkt till röntgen Foto: SVT

Sjukgymnaster skickar patienter direkt till röntgen

Uppdaterad
Publicerad

Den pressade situationen på hälsocentralerna fick sjukgymnasterna att tänka till. Om de själva fick skicka patienter till röntgen, utan att gå via en distriktsläkare, skulle det gå fortare.

Det började med att Evelina Carnebo och några kolleger reagerade på hur svårt de var att få tag i en distriktsläkare , många gånger var det inhyrda läkare. Det krävs en läkarbedömning  innan en remissen kan gå iväg till röntgen.

– Vi fick lägga mycket tid på att hitta vem som var ansvarig för patienten, försöka sätta in läkaren i situationen, men det kunde ändå sluta med att läkaren sa att jag slutar på fredag så du får hitta någon annan läkare som kan ta hand om den här patienten, säger Evelina Carnebo, sjukgymnast.

Skickar direkt

De visste att regionsledningen efterlyste förslag på hur situationen på hälsocentralerna ska förbättras och de fick klartecken för ett försök. Sedan första maj har 12 sjukgymnaster själva kunnat skicka patienter till röntgen.

Ledningen för primärvården arbetar för att försöket ska bli permanent och att remissrätten ska gälla fler sjukgymnaster.

Ingen skillnad

Enligt utvärderingen kommer det varken fler eller färre remisser till röntgen från sjukgymnasterna i försöket. Mycket beroende på att läkarna ändå ofta går på sjukgymnastens bedömning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.