Foto: SVT

Östersund i snabb tillväxt

Publicerad

Östersund växer snabbt och nu vill kommunen ta reda på varför, skriver Östersundsposten. Befolkningen ökar snabbt, det råder byggboom och antalet nyskapade jobb överträffar alla förväntningar.

– Nu vill vi veta vad som gömmer sig bakom siffrorna, säger kommunens tillväxtchef Per Johansson.

Östersunds befolkning har i snitt ökat med 565 personer om året sedan 2013. Detta samtidigt som den kommunala tillväxtplanens målsättning är 450 personer per år.

Befolkningen har ökat med 283 personer sedan årsskiftet och uppgår nu 62.028 personer.

– Visst, ökningen beror till stor del på nyanlända och till viss del även på inflyttning från kranskommunerna. Det är en viktig del av förklaringen bakom befolkningstillväxten men inte hela.  Verkligheten är mer komplex än så och det är det vi nu ska bena ut, säger Per Johansson till Östersundsposten.

Vilka det är som flyttar in, varför, och hur detta kan kopplas mot näringslivet är frågor som kommunen nu vill undersöka. Förståelsen ska bädda för bättre insatser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer