Krister Löwenius och Christin Rudh från Östersund ska jobba som funktionärer under OS. Foto: SVT

Snart börjar OS-äventyret

Uppdaterad
Publicerad

På måndag åker Christin Rudh och Krister Löwenius från Östersund till Sydkorea för att jobba som funktionärer på skidskyttetävlingarna under vinter-OS.

Båda har jobbat som funktionärer under världscuptävlingarna i Östersund. Krister har varit chef för skjutvallen och Christin för start/mål-området.

Eftersom Östersund ska anordna VM 2019 så fanns ett önskemål om att få möjlighet att åka och jobba på någon internationell tävling, men att det blev just OS kom som en överraskning.

Blev ni värvade eller anmälde ni ert intresse?

– Det var de som värvade oss. De behöver vår kompetens, och vi nappade på det för att få internationell erfarenhet, säger Christin Rudh.

– Det gäller att vara engagerad. Vi har jobbat frivilligt på världscupen och har väl gjort ett bra jobb helt enkelt, och det har gett den här chansen, säger Krister Löwenius.

”Hade aldrig sett en Piassavakvast”

Krister kommer vara assisterande chef över skjutvallen på OS, och Christin assisterande chef över stadion. Under världscuptävlingarna i Östersund var en delegation från Sydkorea på besök.

Det finns inte samma erfarenhet av att arrangera skidskytte i Sydkorea, och en viss oro över vad som väntar smög sig nog in när Krister och Christin mötte sina kollegor som dom ska jobba med under OS.

– De ställde mycket frågor, låg på snön och ritade, mätte avstånd osv. Han jag kommer jobba med under OS var väldigt fascinerad av dom grankvistar vi borrar fast i snön på upploppet, säger Chistin Rudh.

– När vi sopade av mattorna på skjutvallen med en vanlig Piassavakvast blev det stor uppståndelse. Dom började ta bilder och frågade om det var något från en specialaffär eller något vi byggt själva. Jag hörde sen att dom varit runt på byggbutiker i stan och köpt kvastar innan dom åkte hem. Men dom har ju arrangerat ett VM i skidskytte tidigare så jag är inte så orolig, berättar Krister Löwenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.