Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vaccinsamordnaren i Region Jämtland Härjedalen om hur man ska tänka när vaccineringen mot covid-19 och influensa öppnar upp för alla. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Snart får alla i Jämtlands län vaccinera sig mot covid-19 och influensa – så kan du tänka

Publicerad

Under senaste månaden har vaccineringen personer i riskgrupp kunnat vaccinera sig mot covid-19 och säsongsinfluensa. Men på måndag den 4 december öppnar vaccineringen upp för alla.

Även om man vaccinerar sig kan man smittas av covid-19, men vaccinet skyddar mot att bli allvarligt sjuk. Tack vare att vaccinationsviljan i samhället varit så hög tidigare, så finns idag ett kollektivt skydd.

– Av den anledningen har man redan ett bra skydd, förutsatt att man inte tillhör en riskgrupp, säger Anna Ericsson, vaccinationssamordnare i Region Jämtland Härjedalen.

Fortsatt kostnadsfritt

Den har sökt information på 1177 om att ta en påfyllnadsdos av covidvaccin, kan ha uppfattat det som att det kostar pengar denna gång. Men så är inte fallet.

– Rekommendationerna för covid-19 och influensa är mer lika varandra nu, så vi har slagit ihop de sidorna på 1177. Där kan det ha blivit en kommunikationsmiss. Covidvaccinet är fortsatt kostnadsfritt. Däremot är det en liten avgift för influensavaccinet, säger Anna Ericsson.

Bra att vaccinera sig i god tid innan jul

Hon vill också passa på att slå ett slag för influensavaccinet, som hon menar är läge att ta nu.

– Det tar ett par veckor att få fullgott skydd efter man tagit influensavaccinet, så det läge att ta det nu inför jul. Även om man inte är i riskgrupp själv så skyddar man sina anhöriga, som kanske är i riskgrupp, från att smittas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.