Morgan Byström är en av markägarna som vill sälja tomter i Hegled Foto: SVT

Morgan har väntat sex år på detaljplan: ”Under all kritik”

Uppdaterad
Publicerad

Det har nästan tagit sex år, men nu ska Östersunds kommun fatta beslut om en detaljplan i Hegled. Men markägarna vågar inte hoppas ännu.

Morgan Byström är en av tre markägare i Hegled som länge jobbat för att få till en detaljplan för 15 tomter i byn. Den första kontakten kring planerna togs med kommunen i början av 2013, men ännu finns inga hus byggda på marken.

– Jag tycker att kommunens handläggning är under all kritik, säger Morgan Byström.

Maria Boberg, är stadsarkitekt på Östersunds kommun. Hon menar att den här detaljplanen inte tagit extremt lång tid att få fram.

– Det kan bero på hur mycket synpunkter som kommer in, tekniska utredningar som behöver göras, säger hon.

Strider mot översiktsplanen

Östersunds kommun har som mål att växa befolkningsmässigt och då behövs bostäder. Men enligt den översiktsplan, Östersund 2040, som antogs 2014, så ska fler bostäder skapas genom att staden och tätorterna förtätas. Byggande på landsbygden är inget prioriterat, och nya bostadsområden bör ligga inom 600 meter från kollektivtrafik.

– Det är ett politiskt beslut, säger Maria Boberg.

– Den gör ju att man blir låst, säger Morgan Byström. Då kan ju inte folk bygga där de vill bo utan då måste man bo där det finns en buss.

Upp till kommunfullmäktige

Detaljplanen antogs förra hösten av miljö-och samhällsbyggnadsnämnden, men den överklagades till Mark- och miljödomstolen. Domstolen konstaterade att planen strider mot översiktsplanen Östersund 2040, och därför måste beslut fattas i kommunfullmäktige. Nästa vecka ska fullmäktige få den på dagordningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.