Socialdemokraterna rasar rejält i Ragunda kommun.

Socialdemokraterna tappar i Ragunda

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna backar 15,7 procent och tappar därmed sex mandat i Ragunda kommun. Nu öppnar man för samarbete med Centerpartiet.

35,6 procent av väljarstödet gör Socialdemokraterna till Ragundas största parti. Men det är ett stort ras från resultatet i förra valet där Socialdemokraterna och dåvarande kommunalrådet Terese Bengard fick över 50 procent av rösterna.

Straffas av väljarna

– Vi har tagit obekväma beslut och tagit ansvar, säger kommunal Jonas Andersson (S).

Han lyfter fram flytten av ett antal årskurser från Järåskolan i Bispgården till Hammarstrand som ett exempel på politik som inte fallit i god jord hos väljarna.

– Vi är fortfarande det största partiet och vi får helt enkelt sätta oss och diskutera med de andra partierna. Som det ser ut nu får ju inget av blocken egen majoritet utan att ta stöd av Sverigedemokraterna, säger Jonas Andersson.

Oklart med SD:s tredje mandat

Sverigedemokraterna fick 11 procent av rösterna i Ragunda kommun och kommer att ha tre mandat.

– Sverigedemokraterna har bara två namn på sin lista till kommunfullmäktige, så det är också osäkert vad som händer med ett av deras mandat, säger Jonas Andersson.

Öppnar för samarbete med C

Jonas Andersson öppnar för ett samarbete med Centerpartiet, som fick 30,4 procent av rösterna i Ragunda kommun och gjorde en rejäl ökning från förra valet.

– Vi vill hitta en ansvarsfull lösning för att styra kommunen, gärna med Vänsterpartiet, men det räcker ju inte.

Därför säger han att Centerpartiet kan vara en rimlig samarbetspartner.

– Vi ser fram mot att ha konstruktiva samtal, säger Jonas Andersson (S).

Här hittar du mer om hur Ragunda röstade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet