Regionrådet Ann-Marie Johansson (S) presenterade socialdemokraternas valmanifest inför regionvalet. Foto: SVT

Socialdemokraterna vill höja skatten i region Jämtland-Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Region Jämtland Härjedalen hoppas på statliga pengar till vården, men de vill dessutom höja landstingsskatten.

Kömiljarden gick regionen förbi. Man klarade inte att korta vårdkön i den takt som krävdes. Socialdemokraterna lovar nu att införa ett nytt system som de lokala företrädarna hoppas mycket på.

– Pengar ska betalas ut till de som har de längsta vårdköerna, säger regionråd Ann-Marie Johansson (S).

Men de pengarna skulle knappast räcka för att få ekonomin på fötter.

Vill höja skatten

– Nej, det krävs en regering som satsar på vården och inte på skattesänkningar, säger Ann-Marie Johansson. Dessutom vill vi höja skatten, 10 öre skulle ge 27 miljoner.

Ett stort problem är beroendet av stafettläkare som är en tung utgiftspost.

– Det är viktigt att vi har utbildningsplatser för läkare, säger Ann-Marie Johansson. Läkare som utbildas här tenderar att stanna.

Enligt henne är det inte rätt väg att gå när man lägger ut verksamheter på entreprenad.

– Här har vi en helhet, all verksamhet under ett tak. I Stockholm har det blivit som en galleria. Det lockar inte läkare som ska vidareutbilda sig.

Ska inte lägga ner fler hälsocentraler

Nedläggningen av Torvalla hälsocentral vållade protester.

Kan ni lova att inte lägga ner fler hälsocentraler?

– Vi ska inte lägga ner några hälsocentraler, säger Ann-Marie Johansson. Vi vill  flytta ut verksamhet från sjukhuset till hälsocentralerna.

– Vården ska komma närmare med mobila team som kan åka hem till patienter och den digitala tekniken på hälsocentralerna  ska ge vård på distans.

Öka samarbetet

Socialdemokraterna vill även ha ett utökat samarbete mellan regionerna.

– Vi kan till exempel nyttja tomma operationssalar i Sollefteå, säger Ann-marie Johansson. Vi kan se vad vi kan hjälpa varandra med när det gäller specialister och lokaler.

Man vill även satsa på arbetsmiljön, fler ungdomsmottagningar, utveckla egenvård, och se till att sjukvårdsrådgivningen 1177 får ett större ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.