Foto: SVT

Sommaren är högsäsong för magsjuka

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av campylobacterinfektioner som kan orsaka det vi kallar sommarmagsjuka ökar.

Under sommaren ökar risken att drabbas av magsjuka på grund av smittämnen i mat och vatten. I fjol drabbades 130 personer i länet, det visar statistik från Folkhälsomyndigheten.

Två smittkällor är dåligt tillagad kyckling och orent vatten.

Minska risken för smitta

Tvätta händerna

  • Efter toalettbesök
  • Innan matlagning, måltid och efter hantering av rått kött
  • Efter kontakt med djur eller djurens närmiljö

Vid matlagning

  • Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som har använts till rått kött.
  • Håll olika livsmedel såsom rått kött och mat som inte ska hettas upp separerade från varandra.
  • Diska skärbrädan och kniven som har använts till kött eller fågel innan de används till sallad eller andra grönsaker.
  • Vid uppvärmning av mat ska man se till att den blir ordentligt upphettad.
  • Se till att kyckling, hamburgare och rå korv blir helt genomstekt.
  • Låt inte maten stå framme länge i värmen.
  • Var noga med att kyla ner maten snabbt och sedan förvara den kallt.
  • Skölj alltid grönsaker noga i rent vatten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.