Under sommaren ökar risken att drabbas av magsjuka på grund av smittämnen i mat och vatten. I fjol drabbades 130 personer i länet, det visar statistik från Folkhälsomyndigheten.
Två smittkällor är dåligt tillagad kyckling och orent vatten.
Minska risken för smitta
Tvätta händerna
- Efter toalettbesök
- Innan matlagning, måltid och efter hantering av rått kött
- Efter kontakt med djur eller djurens närmiljö
Vid matlagning
- Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som har använts till rått kött.
- Håll olika livsmedel såsom rått kött och mat som inte ska hettas upp separerade från varandra.
- Diska skärbrädan och kniven som har använts till kött eller fågel innan de används till sallad eller andra grönsaker.
- Vid uppvärmning av mat ska man se till att den blir ordentligt upphettad.
- Se till att kyckling, hamburgare och rå korv blir helt genomstekt.
- Låt inte maten stå framme länge i värmen.
- Var noga med att kyla ner maten snabbt och sedan förvara den kallt.
- Skölj alltid grönsaker noga i rent vatten.
Källa: Folkhälsomyndigheten