Klass BA3 på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund har vunnit SM i fågelholk i sin ålderskategori. Holken är inte bara välgjord utan också väl uttänkt för att passa fåglarna. Foto: Naturskyddsföreningen

”Sommarstugan” från Strömsund vinner SM i fågelholk 2023

Publicerad

Den numera berömda fågelholken ”Sommarstugan” från Strömsund har tillverkats av årskurs BA3 på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund. Efter att ha fått 37 procent av rösterna i sin ålderskategori tog de hem en välförtjänt förstaplats.

SVT har tidigare berättat om tävlingen som Naturskyddsföreningen ligger bakom. Det är inte bara fågelholkens design som räknas utan tanken är också att uppmärksamma den biologiska mångfalden och ta hänsyn till fåglarnas situation.

Populär tävling

Totalt kom det in 450 fågelholkar och 15 finalister valdes ut av en jury. Därefter röstade allmänheten.

I de yngre åldersklasserna vann fågelholkarna ”Skog” och ”Snickarbyn”.

Såhär ser ”Sommarstugan” ut:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har varit mycket pill” Hör eleverna Mohammed Hassan och Johan Sandkvist om arbetet med att skapa fågelholkar. Foto: Anders Öhlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.