Sonja och Gudrun – Offer för whiplash och försäkringsbolag

Uppdaterad
Publicerad

Sonja Moberg och Gudrun Lindström drabbades båda av en whiplashskada efter trafikolyckor. Men några pengar från försäkringsbolaget får de inte. Trygg-Hansa menar att smärtan kan bero på en sträckning och sexuella trakasserier.

Sommaren 2006 åkte Sonja med ett tåg från Norge till Sverige som spårade ur efter att banvallen rasat efter ett jordskred. Efter den uppmärksammade olyckan fick Sonja whiplashskador som snabbt förvärrades.

-Jag har svårt att både stå och sitta, och värken har spridit sig, säger Sonja.

Sedan dess har inte Sonja kunnat jobba. Läkare och Försäkringskassan har godkänt hennes nackskada, men Trygg-Hansa, som är tågbolagets försäkringsbolag, vägrar ersätta henne.

Gått igenom Sonjas liv

Trygg-Hansa tvivlar inte på att hon har ont, men menar att det kan finnas andra orsaker till smärtan än tågolyckan. Därför har experter gått igenom Sonjas liv och funnit att tänkbara orsaker skulle kunna vara en sträckning i ryggen flera år före olyckan, samt att hon blev sexuellt trakasserad av sin förre arbetsgivare.

-Man tror inte det är sant, säger Sonja.

Sonja kan stämma Trygg-Hansa, men i en rättegång är det hon som har all bevisbörda och om hon förlorar får hon stå för alla kostnader.

Den erfarenheten har Gudrun Lindström gjort. Hon skadades i en trafikolycka 1996 och fick ersättning för förlorad arbetsinkomst från Trygg-Hansa fram till 2001.

Trygg-Hansa slutade betala

Då ändrade sig bolaget och menade att orsaken till hennes smärta kunde bero på annat, till exempel att hon brutit svanskotan 1985. Trygg-Hansa slutade betala ersättning.

-Det är fruktansvärt, att de inte tror på människan, säger Gudrun. Jag kan ju inte bevisa mer än att jag var frisk före olyckan, och nu är jag inte det.

Gudrun Lindström var så säker på sin sak att hon stämde Trygg-Hansa. Nästan tio år senare hade hon förlorat både i tingsrätten och hovrätten och skulle dessutom betala rättegångskostnader på över en miljon kronor. Hur kunde det hända?

Den skadade har bevisbördan

Läkaren Tomas Timander som har arbetat med whiplashskadade i över 20 år ger sin förklaring:

-Grundproblemet är att det är den skadade som har bevisbördan, säger han. Och mot sig har han eller hon ett försäkringsbolag med stora resurser och med läkare och advokater knutna till sig. De går igenom allt som hant tidigare i patientens liv. Man letar efter andra saker man kan skylla skadan på.

-Det har hårdnat under åren, nu är det ännu svårare för whiplashskadade att få sin skada godkänd, säger Tomas Timander.

Osäker framtid

Gudrun stred mot Trygg-Hansa i nästan tio år. I stället för fyra miljoner i ersättning har hon nu en miljon i skuld.

-Jag hade hela livet framför mig när det hände, barnen hade vuxit upp och mitt liv var nu! Men nu blev det inte så, säger hon.

Sonja har inte fått någon ersättning alls, inget för förlorad arbetsinkomst och ingen hjälp till rehabilitering. Hon och hennes dotter lever nu på drygt 10.000 kronor i månaden.

-Jag orkar inte tänka på framtiden, säger Sonja. Det är här och nu, hantera varje dag, det räcker. Jag orkar inte se framåt.

Nils Edman

nils.edman@svt.se

Thomas Lundström

thomas.lundström@svt.se

Fakta: Whiplashskador

Varje år skadas omkring 26.000 människor i trafikolyckor.

13.000 av dessa är whiplashskador.

Av dessa får närmare 1.000 bestående skador.

200-300 får så allvarliga skador att de måste sjukpensioneras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.