Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

SOS Alarm i Östersund nekade dödssjuk ambulans – får kritik av IVO

Uppdaterad
Publicerad

En sjuksköterska vid SOS Alarm i Östersund får kritik av Inspektionen för vård och omsorg efter en granskning. Enligt IVO har sjuksköterskan brustit i handläggningen vid ett 112-samtal.

Händelsen inträffade i april 2019, då en kvinna i Västerbotten ringde 112. Kvinnan hade ett tidigare hjärtfel och hade nu drabbats av en infektion. Sedan en vecka led hon av feber, förvirring, smärta i benen och svullna blåfärgade fingertoppar.

Sjuksköterskan ansåg att kvinnan var vid tillräckligt god vigör för att själv beställa en sjuktransport och därför inte behövde en ambulans.

Kvinnan beställde aldrig en sjuktransport. Dagen efter besökte en kompis till kvinnan henne och insåg då att hon genast behövde vård.

Drabbades av blodproppar och infektion i hjärtat

Kvinnan hade drabbats av sepsis och även blodproppar i både fingrar och hjärna. Dessutom hade hon fått en infektion i hjärtats klaffar.

SOS Alarm i Östersund har i yttrande till IVO skrivit att man har följt de rutiner som finns i ”Svenskt index för akutmedicinsk larmmottagning”.

SVT Jämtland har sökt SOS Alarm för en kommentar, men de har bett att få återkomma nästa vecka.

Kommentar från SOS Alarm: 

– Först vill vi säga att det är beklagligt när en patient drabbats så här, säger Linda Bengtsson som är presskommunikatör vid SOS Alarm.

Hon säger också att man efter händelsen har förbättrat det beslutsstöd som operatörer och sjuksköterskor kan ta hjälp av vid sådana här larmsamtal.

SOS Alarm i Östersund ansvarar för utalarmering av ambulanser i Jämtlands län, Västerbottens län och Gotlands län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer