Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se aktionen för ett samiskt parlament i Östersund. Symboliska spadtag togs vid Jamtlibryggan i Östersund. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Spadtag tagna för samiskt parlament: ”Skrivelsen underminerar sametinget”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsmorgonen samlades en grupp vid Jamtlibryggan i Östersund, där det sedan 2019 är beslutat att samernas parlamentsbyggnad ska byggas. De samlade var där för att ta symboliska första spadtag för parlamentet. Det är en motreaktion på den skrivelse som samer i norra Sverige skickat in till regeringen där man vill ändra lokaliseringen till Kiruna.

– Det som jag tycker är synd är att man genom att skriva det här på något sätt underminerar sametinget och hela det samiska folkets politiska system, säger Jerker Bexelius.

Skrivelsen kommer från samebyar och samiska föreningar i norr de tycker att Östersund är fel plats för parlamentsbyggnaden och vill att den ska byggas i Kiruna, enligt det första beslutet. Senare, år 2019, togs ett nytt beslut i Sametinget att parlamentet ska vara i Östersund. Det till stor för att flytten av Kiruna ställde till problem med lokaliseringen.

– Jag tror att det är viktigt för hela Saepmie att man verkligen utvidgar det område som folk uppfattar som Saepmie. Idag tror jag att många tänker på de norra delarna som att det är där samer bor, säger Jerker Bexelius.

Än så länge finns ingen finansiering klar för parlamentsbygget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.