Foto: SVT

Storbrand i träindustri i Brunflo

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten har sedan torsdagsmorgonen bekämpat en brand i ett spånhus vid en industri i Lockne utanför Brunflo. Det handlar om en fullt utvecklad brand som startade i ett hyvleri.

Styrkor från Brunflo och Östersund är på plats för släckningsarbete. Till en början pyrde det bara lite, men snabbt utvecklade det sig till en fullskalig brand.

– Det blev en explosionsartad brandutveckling, säger Leif Ekström, yttre befäl på räddningstjänsten.

– Troligtvis har branden börjat i en spånskruv som ligger där. Det är osäkert hur men troligtvis där i något kablage eller lager.

Viktigt meddelande till allmänheten

Röken från branden har spridit sig över området och under torsdagsförmiddagen gick räddningsledaren ut med ett VMA – viktigt meddelande till allmänheten, där alla i närområdet uppmanas att stänga fönster, dörrar och ventilation och vid behov gå inomhus.

– Vinden varierar och ligger på mot bostadsområden i närheten, säger Leif Ekström.

Intilliggande byggnader har blötlagts för att förhindra att branden sprider sig och räddningstjänsten har patrullerat i omgivningarna för att se så att branden inte har spridit sig.

Samtidigt har virket på innergården flyttats med traktorer för att säkra det från branden.

Läget under kontroll

Vid 12-tiden berättade Leif Ekström att branden började bli under kontroll, däremot kommer räddningstjänsten vara kvar ett antal timmar för att hålla koll på branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.