Spicebruket minskar

Uppdaterad
Publicerad

Spicebruket verkar för första gången vara på tillbakagång, men forskarna tror att nya nätdroger är på väg in.

På folkhälsomyndigheten i Östersund utreds just nu ett 30-tal nya nätdroger, varav fem olika varianter av Spice.

Bruket av Spice exploderade i Sverige under förra året.  I Sundsvall i Västernorrlands län föll, bara i augusti, sex personer ihop på gatan efter överdoser av Spice.

Spice

Siffror från Giftinformationscentralen, som sammanställer statistik över förgiftningsfall, visar på ett genomslag som ingen nätdrog haft tidigare, enligt SVT:s Vetenskapens värld.

– Den stora peaken kom i oktober-november förra året, då fick vi flera frågor om dagen som handlade just om spice-förgiftningar, berättar Matilda Bäckberg, apotekare vid Giftinformationscentralen.

Många unga har betraktat Spice som en sorts laglig marijuana och intresset har varit stort, även om experterna framhåller att det kan vara en mycket mer potent drog än cannabis och att effekterna är svåra att förutspå.

Nedgång bland unga

Sedan drogen för första gången dök upp 2007 har intresset för den ökat stadigt med en topp under 2014, men nu verkar ett trendbrott vara på gång. Frågorna till Giftinformationscentralen har blivit färre och även på akutmottagningarna märks en skillnad.

– Under januari 2015 har vi inte haft några ungdomar som kommit in med förgiftning efter att ha provat spice, säger Kai Knudsen, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, som forskar kring nätdroger och dess effekter. De spicefall vi haft har varit erfarna äldre missbrukare som blandat flera olika typer av droger. 

Olagligklassades

Förklaringen ligger i att regeringen den 16 januari klassade 24 olika nätdroger som tidigare såldes som spice som olagliga. Totalt är nu 87 spicevarianter klassade som narkotika eller hälsofarlig vara och får därmed inte säljas fritt. I samband med att det skedde försvann just de från de legala försäljningssajterna och det verkar alltså ha fått omedelbara effekter.

Mittnytt: Hur ser möjligheterna ut att köpa Spice på legala sajter ut just nu?

– Ja det är inte lätt, de flesta sidor som vänder sig till den svenska publiken de är nedlagda, säger Anders Persson, utredare vid folkhälsomyndigheten till SVT Jämtlandsnytt.

Det är för tillfället alltså mycket svårare att få tag i spice lagligt än det var före årsskiftet. Men forskarna och experterna som håller koll på nätdroger befarar att nedgången är tillfällig. De har redan börjat se nya lagliga varianter som är på väg in.

Klassas var och en för sig

I Sverige klassas varje ny variant för sig och därför är alla nya versioner tillåtna till en början. Det här öppnar en marknad för laboratorier och försäljningssajter. De agerar under den tid det tar mellan att en ny variant av en drog tagits fram och att den upptäckts, utretts och klassats.  I Sverige är det Folkhälsomyndigheten som har ansvaret för att ta fram underlag om vilka droger som finns och hur skadliga de är, och sedan fattar regeringen det formella beslutet om klassning.

Folkhälsomyndigheten samarbetar med liknande myndigheter i flera andra länder och har varit snabb med att beskriva nya varianter. Just nu i januari håller de jämna steg med utvecklingen.

– För tillfället är ett 30-tal nya nätdroger i fokus för utredning och av dem är fem syntetiska cannabinoider, eller spice-varianter, som de också kallas. De kommer troligen att regleras senare i vår, berättar Anders Persson, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Han tror däremot att nedgången kommer att hålla i sig.

– Ja det tror vi för vi har lite koll på det som finns utanför Sverige också och det är ett fåtal substanser som kan vara på ingång men som vi har ögonen på också, säger Anders Persson, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Tar för lång tid

Men flera experter har kritiserat förfarandet och efterlyser ett annat sätt att göra nätdroger olagliga.

– Det skapar mycket jobb att utreda varje substans för sig, så visst vore det bättre med lagstiftning som tar hela gruppen på en gång, säger Matilda Bäckberg vid Giftinformationscentralen.  Då vore det svårare att lansera nya varianter.

Man skulle till exempel kunna följa Englands exempel.  Där arbetar man med generisk klassning, där alla strukturer av en viss karaktär klassas som olagliga redan innan de eventuellt framställts och hamnar på marknaden. Än så länge finns det dock inget riktigt bra sätt att göra det i Sverige.

– Jag tror att det vore svårt att fånga just cannabinoiderna på det sättet, säger Anders Persson på Folkhälsomyndigheten. De är så olika i sin kemiska struktur att de är svåra att klumpa samman i grupper som man skulle kunna klassa.

Mer om spice i Vetenskapens värld ikväll 20:00 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spice

Mer i ämnet