Fram till valet nästa år måste Bräcke spara 20 miljoner kronor, berättar Jörgen Persson (S) kommunstyrelsens ordförande i Bräcke. Foto: SVT

Stålbad väntas i Bräcke – stora besparingar måste göras

Publicerad

Det ekonomiska underskottet i Bräcke växer och nu måste något göras för att klara ekonomin. Nu vill den politiska majoriteten göra en överenskommelse med oppositionen för att genomföra besparingarna. Hör med i klippet ovan.

Ett problem för Bräcke kommun är att den är så decentraliserad. Det finns tre större tätorter och verksamheten är utspridd i hela kommunen. Det gör att kostnadsläget för Bräcke är högre än i jämförbara kommuner.

Spara 40 miljoner

För att få en bild av det ekonomiska läget har intresseorganisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR, gjort en analys av Bräckes ekonomi. Rapporten pekar på att Bräcke inom några år måste minska kostnaderna med uppåt 40 miljoner kronor om inga besparingar görs.

Nyligen fanns ett förslag om att lägga ner demensboendet Furugränd i Bräcke, men det förslaget röstades ner i kommunfullmäktige.

Äldreomsorg och skola

Den största delen av budgeten, 86 procent, lägger kommunen på äldreomsorg och barn-och utbildning. Därför kommer det att bli stora besparingar inom äldreomsorgen och skolan.

– Exakt vilka besparingar det blir, det vet vi inte ännu, säger Jörgen Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Bräcke kommun.

I början på nästa vecka förväntar sig majoriteten svar från oppositionen på hur de ställer sig till förslaget om ett brett politiskt samarbete för att genomföra besparingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.