Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vilka utmaningar som väntar Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Stark expansion av turismen i Vemdalen

Publicerad

Turismexpansionen har varit rekordartad i Vemdalsområdet de senaste tio åren. Det handlar om utbyggnaden av Vemdalsskalet, Klövsjö, Storhogna och Björnrike. Men hur ska det fortsätta? Nu kallas alla berörda till den största samlingen på tio år för att komma överens i den frågan. Hör i videon ovan hur utvecklingen varit så här långt – och vilka utmaningar som väntar, enligt destinationsbolaget Destination Vemdalen och skidanläggningskoncernen Skistar.

Ifjol uppgick antalet gästnätter till 630 000 i Vemdalsområdet, det vill säga Vemdalsskalet, Klövsjö, Storhogna och Björnrike. Det är nära nog en fördubbling av antalet gästnätter på tio år. Samtidigt har investeringarna i turistbranschen uppgått till 2,7 miljarder de senaste tretton åren.

Sex nya expressliftar

Nya stugområden har byggs upp och nya skidområden tillkommit. Bara på Vemdalsskalet har det exempelvis byggts sex nya expressliftar. En av dem är Hovde Express som invigdes 2015, kring vilken det byggts upp en hel stugby. Vemdalsskalet har också fått ett torg.

– Vi visste att vi skulle växa, men kanske inte att utvecklingen skulle bli så här stark, säger Kristina Kristoffersson som varit anställd vid turistbolaget Destination Vemdalen sedan bolaget bildades för tio år sedan.

Tio år sedan senaste kraftsamlingen

I samband med starten bjöd turistbolaget in ”alla” i området som berörs av turismen att tycka till: ortsbor, företagare, markägare, samebyar och andra. Tillsammans drog man upp riktlinjerna för den framtida utvecklingen av turismen.

– Grundtanken var att vi att vi skulle arbeta med en året runt produkt och framförallt förstärka barmarkssäsongen som inte var så stor då och växa men fortfarande behålla det genuina som gästerna älskar med området, säger Kristina Kristoffersson

Har byggts ett Vemdalen om året

Idag är Vemdalen den tredje största skiddestinationen i landet efter Sälen och Åre.

De senaste tio åren har det byggts omkring 500 gästbäddar om året i Vemdalsområdet, främst i form av lägenheter & stugbyar. Det vill säga det har nästan byggts en Vemdalen-by om året. Och expansionen fortsätter. Det byggs just nu hotell både i Klösvjö och på Vemdalsskalet.

Stor samling kring fortsatta expansionen

Under de tio år som gått har det också funnits en del andra turistprojekt som väckt stor uppmärksamhet. Planerna på att bygga ett stort skidområde söder om Björnrike, Örndalen, har exempelvis stoppats av hänsyn till de örnar som finns i området.

Men även om det projektet åtminstone så här långt inte genomförts, så kommer expansionen av turismen i Vemdalen att fortsätta.

Men frågan är vilken expansion som är önskvärd.

För att diskutera den långsiktiga utvecklingen och de utmaningar som väntar samlar nu destinationsbolaget återigen alla som berörs av turismen till den största samlingen på tio år.

– Turismen är vår basnäring därför vill vi ha en så bred uppslutning som möjligt, säger Kristina Kristoffersson.

Turismexpansionen i Vemdalen

Visa

Gästnätterna i Vemdalsområdet – det vill säga Vemdalsskalet, Storhogna, Klövsjö och Björnrike – uppgick 2018 till 630 000.

Vemdalen är det näst största av Härjedalens tre stora skidområden när det gäller antalet gästnätter. Funäsdalen hade ifjol 919 000 gästnätter och Lofsdalen 173 000 gästnätter. Men som alpin skiddestination är Vemdalen större än Funäsdalen och den tredje största i Sverige med 801 000 skiddagar jämfört med Funäsdalen som har 230 000.

Mellan 2005 och 2018 uppgick investeringarna i Vemdalsområdet inom turismbranschen till totalt 2,7 miljarder, varav 2,1 miljarder i nya boenden. 370 miljoner investerades i utökade skidområden, med bland annat sex nya expressliftar. 270 miljoner satsades på ny infrastruktur.

Destination Vemdalen är ett destinationsbolag som ägs av 130 delägare som utgörs av turistföretag, hotell, mäklare och ett antal andra intressenter i turistbranschen och andra branscher. Bolaget arbetar med samverkan, tillgänglighet, marknadsföring och projekt,  

(källa: Härjedalens kommun och Destination Vemdalen)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer