Norzia Akbari (i rosa mössa) och Jalil Akbari (till höger om henne) är två av de sex barnen i familjen Akbari som ska utvisas till Afghanistan Foto: SVT

Starka protester i Lit mot utvisning

Uppdaterad
Publicerad

Elever vid Treälvsskolan i Lit protesterade på måndagen mot att en familj med sex barn ska utvisas till Afghanistan.

Det är familjen Akbari som fått besked att de ska utvisas till Afghanistan. Nyligen meddelade Migrationsöverdomstolen att de inte tar upp familjens fall till prövning. Det innebär att familjen, efter tre avslag på sin asylansökan, måste återvända till Afghanistan.

Beskedet upprör skolkamraterna på Treälvsskolan som under måndagen arrangerade en protestaktion, till stöd för familjen. I klippet ovan hör du tre av barnen Akbari berätta.

Familjen flydde från Afghanistan för tre och ett halvt år sedan och kom till Sverige och Gäddede 2015. För ett år sedan flyttade de till Lit.

Kewin Håkansson och Arvid Backlund kämpar för sin klasskamrat

– Vi vill att Jalal ska få stanna, säger Kewin Håkansson och Arvid Backlund. Det är bomber och krig i Afghanistan. De kan inte flytta dit.

Erika Dahlqvist är rektor på Treälvsskolan. Hon berättar att eleverna har svårt att förstå hur deras kamrater kan utvisas.

Erika Dahlqvist är rektor i Lit och tycker det är bra att eleverna demonstrerar.

– De äldre tar upp barnkonventionen, säger hon. De undrar hur det här beslutet kan vara det bästa för barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.