Fågelskyddsområdet i Stekenjokk blir mindre till sommaren, samtidigt öppnas andra delar i det populära området upp för turism. I klippet ovan berättar Greger Hörnberg vid länsstyrelsen mer om det här. Foto: SVT

Fortsatt fågelskydd i Stekenjokk – men områden öppnas också för vandring

Uppdaterad
Publicerad

Fågelskyddsområdet i Stekenjokk kvarstår de närmaste tre åren, men rejält nedbantat. Samtidigt öppnas andra delar i naturreservatet upp för besökare. I videon ovan berättar naturvårdshandläggare Greger Hörnberg vid länsstyrelsen mer om det.

Sedan 2012 har det funnits ett fågelskyddsområde i Stekenjokk för att värna fågellivet och under många år har problemen med äggtjuvar som plundrat fågelbon varit stora. Området har också lockat rekordmånga besökare på senare tid, vilket skapat störningar både på fågelliv och rennäring.

Nu har länsstyrelsen fattat ett beslut om att inrätta ett nytt fågelskyddsområde, Skåarnja fågelskyddsområde, vilket i praktiken innebär att det gamla fågelskyddsområdet som tidigare fanns – men som formellt upphörde ifjol – nu kommer att finnas kvar.

Kraftigt minskat fågelskyddsområde

Men det nya fågelskyddsområdet blir med mer än 60 procent mindre än det tidigare, istället för 11 000 hektar blir det nya fågelskyddsområdet 4 000 hektar.

Det handlar om fågelskyddsområdet som ligger i nordvästra hörnet av Jämtlands län. Det sträcker sig en mil söder ut från länsgränsen mellan Jämtland och Västerbottens län och omfattar båda sidorna längs Vildmarksvägen. Inom fågelskyddsområdet råder så kallat beträdnadsförbud mellan 10 juni och 10 juli.

Hårt besökstryck i somras

Samtidigt som fågelskyddsområdet minskas öppnas tidigare stängda områden upp för besökare. Dessa områden ligger liksom fågelskyddsområdet i ett naturreservatet med särskilda föreskrifter (se mer om vilka områden som avses i faktarutan nedan).

Beslutet baseras på de senaste årens fågelinventeringar, fordonsräkningar och tillsynsverksamhet.

Naturbevakarna ingrep över 400 gånger

Intresset för Stekenjokk och Vildmarksvägen har ökat explosionsartat. Antalet fordon som passerade längs vägen ökade från nära 25 000 år 2018 till ungefär 40 000 fordon ifjol.

Nästan hälften av alla fordon som körde längs vägen ifjol gjorde det under den mest känsliga fågelskyddsperioden, det vill säga när det fortfarande rådde beträdnadsförbud i fågelskyddsområdet (10 juni till 10 juli). Naturbevakarna i området fick under den perioden rycka ut vid mer än 400 tillfällen för att besökare brutit mot förbudet.

Det här gäller inom fågelskyddsområdet

Mellan 10 juni och 10 juli gäller beträdnadsförbud inom fågelskyddsområdet, vilket innebär att det är förbjudet att stanna till på vägen inom området. Områden närmast vägen blir snabbt snöfria, vilket innebär att många fåglar har sina häckningsplatser där.

Det är tillåtet att färdas på Vildmarksvägen och att stanna till på parkerings- och informationsplatser intill vägen.

Undantaget från beträdnadsförbudet är också en vandringsled från Vildmarksvägen till Børgefjells Nationalpark på den norska sidan och en vandringsled från Vildmarksvägen till Skårnja. Innehavare av giltigt fiskekort har även möjlighet att via en upplåten led ta sig från Vildmarksvägen till fiskevattnet övre Raavrejaevrie med närliggande små tjärnar som också ingår i fiskekortet.

De områden som nu öppnas för besökare ligger, liksom själva fågelskyddsområdet, inom ett naturreservat med särskilda föreskrifter.

(Källa: länsstyrelsen Jämtlands län)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.