Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stella, Agnes och Ella spelar i band via kulturskolan i Sveg och upprörs över nedskärningar som är på gång i Härjedalen. Hör mer i klippet. Foto: Julia Ötegren/ SVT

Stella från Sveg: ”Jag hade inte stått här idag om det inte vore för kulturskolan”

Uppdaterad
Publicerad

I Härjedalen hörs många kritiska röster efter att politikerna tagit beslut om att halvera personalstyrkan till både kulturskolan och fritidsgårdarna.

– Jag tycker att det känns skit, rent ut sagt. Barnens personliga utveckling påverkas mycket, säger Stella Ingvarsson som spelar i band via kulturskolan.

Som SVT berättat tidigare ska kostnaderna för skolverksamheten i Härjedalen minskas med drygt 9,5 miljoner kronor under året. Detta innebär att man bland annat kommer skära ner på personal på kulturskolan och på fritidsgårdarna.

– Vi behöver prioritera förskola och grundskola. Det är tråkiga beslut att behöva ta, sade utskottets ordförande Johan Fredholm (M) till SVT i mars.

Eleven Ella: De måste tänka om

Gymnasieeleverna Ella Theodorsson, Agnes Forsman och Stella Ingvarsson spelar i band via kulturskolan i Sveg ett par gånger i veckan. Något de värderar väldigt högt. Och de är alla upprörda över besparingarna som väntar kulturskolan.

– De måste tänka om. Det här beslutet kommer inte gynna någon. Det är många som vill att det ska flytta hit folk till Härjedalen och att då halvera kulturskolan är ju ett rejält baksteg säger, Ella Theodorsson från Lillhärdal som går första året på gymnasiet.

– Det är jättetråkigt. Nu kommer inte unga få chansen att få uppleva det vi har gjort med musiken. Jag tror att det är många som kommer göra mycket för att beslutet ska ändras, säger Stella Ingvarsson från Sveg som går andra året på gymnasiet.

Hör mer från tjejerna och träffa en upprörd förälder i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.