Foto: SVT

Bräckemoderaten: Vill se en reform – inte ställa stad mot land

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm kräver att de ska slippa betala för vården i glesbygden. I ett brev till regeringen skriver politiker i Region Stockholm att staten i stället ska stå för betalningarna i utjämningssystemet.

Det nationella utjämningssystemet innebär att pengar från rika regioner flyttas till fattigare regioner. De regioner som har mindre ekonomiska resurser har fördel av systemet, medan Region Stockholm på totalen förlorar pengar.

Nu tycker Region Stockholms finansregionråd, Irene Svenonius (M), att det blir ohållbart och begär en paus från betalningsskyldigheten.

– Vi har haft det största utbrottet av covid-19, enorma kostnader, enorma intäktsbortfall och vi ser att den ekonomiska påverkan av covid-19 kommer att landa på uppåt tio miljarder kronor för oss under två år, säger finansregionrådet.

Bräckemoderat vill se skattereform

Men det är inte bara Region Stockholm som drabbats hårt av coronapandemin. Även Bräcke kommun, som drabbats hårt av coronaviruset har påverkats ekonomiskt.

Men kommunstyrelsens vice ordförande, Johan Loock (M), vill inte kommentera Region Stockholms krav.

– Generellt tycker vi moderater att staten ska ta större ansvar i skatteutjämningssystemet. Vi vill gärna se en hel skattereform, så mitt svar är att staten ska ta ett större ansvar, säger han.

Så man inte behöver hoppas på Djursholm?

– Som sagt, jag vill inte ställa stad mot land i den här frågan, säger Johan Loock.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer