Foto: SVT

Strömsundsbor klara för EM

Publicerad

Emil Martinsson och Lotten Johansson från Strömsund är klara för EM i skytte som avgörs i juli i Maribor i Slovenien.

I andra halvan av juli väntar årets skytte-EM i de internationella disciplinerna inom Europeiska Skyttesportförbundet (ESC), på plats i Maribor, Slovenien. Kvalificering och uttagning dit har pågått under våren och försommaren, och nu är den klart. Det blir 24 seniorer och 7 juniorer som kommer att få representera Sverige på Europamästerskapet. Sex stycken skyttar i lerduva respektive i pistol, tre i viltmål och 16 i gevär.

– Det är en härlig mix av erfarna rutinerade och yngre lovande skyttar. Här finns de med stor mästerskapsvana liksom de som gör sitt första internationella mästerskap. Vi har ett antal starka medaljkandidater, både individuellt som i lag, säger sportchef Jonas Edman.

Några av de medaljkandidater han tänker på hittas i lerduvedisciplinerna. I herrarnas skeet har Stefan Nilsson, så sent som i går, och Marcus Svensson, i april, placerat sig på internationella pallplatser och därigenom tagit kvotplatser till nästa års OS. På EM kan de, liksom Henrik Jansson, skjuta utan press och chanserna för dem får anses som goda. Även dubbeltrapskytten Håkan Dahlby är ett självklart namn i EM-truppen.

Även i exempelvis viltmålsskyttet på 50 m finns goda medaljchanser. Där finns inte bara chans till individuella medaljer utan också i lag, detta genom Emil Martinsson, som bor och tränar hemma i Strömsund, tillsammans med Niklas Bergström och Jesper Nyberg.

Förutom Martinsson representeras Jämtland av ännu en Strömsundsbo, nämligen Lotten Johansson som kommer att tävla i 50m gevär tre ställningar.

För seniorerna i alla olympiska discipliner, bortsett från dubbeltrap, står inte bara medaljer på spel. Där skjuter man också om kvotplatser till OS 2016.

 Första tävlingsdag är tisdagen den 21 juli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer