Bengt Bergqvist (S) tror på stopp för stafettsjuksköterskor första juni. Elin Lemon (C) protesterade mot stopp för stafettsjuksköterskor redan första juni. Foto: SVT

Stopp för stafettsjuksköterskor i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen i regionfullmäktige protesterade och majoriteten tvingades lätta på beslutet. Men ambitionen är att inga sjuksköterskor ska hyras in efter första juni.

Idag var det regionfullmäktige och en het fråga som debatterades länge var Socialdemokraternas och Moderaternas förslag om att införa ett stopp för att hyra in sjuksköterskor redan den första juni.

Elin Lemon (C)  är oppositionsråd. Hon  anser att ett definitivt stopp den första juni vore ansvarslöst.

– Det vore en katastrof, säger hon. Att införa ett stopp inför sommaren när det redan nu är svårt att få vikarier. Det blev kaos när man införde totalstopp för stafettläkare 2013. Det är sviter vi dras med än i dag.

Planen: Stopp 1 juni

Bengt Bergqvist (S)  är regionråd och poängterar att planen är att genomföra ett stopp för att hyra in sjuksköterskor den första juni. Han hänvisar till de åtgärder som ska genomföras och som samtliga partier ställer sig bakom.

Det handlar bland annat om att ge undersköterskor mer ansvar och att sjuksköterskorna därmed avlastas.

– Uppdraget är tydligt, säger Bengt Bergqvist (S). Åtgärderna ska ge resultat till den första juni. Vi har ett svårt ekonomiskt läge och måste ta beslut. Men det ska vara patientsäkert.

Inte om vården är pressad

Lennart Ledin (L) drev igenom en skrivning om att stoppet inte ska genomföras om situationen i vården är för pressad. Majoriteten tvingades alltså mjuka upp sitt förslag.

– En seger för patienter och sjukvårdspersonal, menar Elin Lemon (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.