Efter en dom i Mark-och miljödomstolen höjs nu ersättningen till ett par markägare som nekats avverkning av fjällnära skog i trakterna av Ottsjö i Åre kommun. Foto: Marie Selander, SVT.

Stoppad avverkning av fjällnära skog i Åre kommun – nu får markägarna höjd ersättning

Publicerad

Ett par markägare som nekats avverkning av fjällnära skog i Ottsjö i Åre kommun får rätt nära till åtta miljoner kronor i intrångsersättning.

Det har Mark-och miljödomstolen slagit fast i en dom.

Därmed får markägarna en högre ersättning än den staten först tänkt betala ut.

Enligt statens bedömning skulle ersättningen ha stannat vid drygt fem miljoner.

Men markägarna överklagade beslutet om ersättning till Mark-och miljödomstolen som nu ger markägarna rätt.

Domstolen anser att den värdering som markägarna presenterat, där hänsyn bland annat tagits till de stigande skogspriserna i Åre kommun, ska ligga till grund för bedömningen av den så kallade intrångsersättning som fastslås till 7, 8 miljoner kronor.

Bakgrunden till domen är en planerad avverkning av fjällnära skog i trakterna av Ottsjö, Skogsstyrelsen avslog markägarnas ansökan om avverkning på 56 hektar och gav tillstånd till avverkning av knappt 9 hektar.

I området där avverkningen nekades finns mycket höga naturvärden, med bland annat 16 rödlistade arter som kategoriseras som nära hotade, exempelvis treåtig hackspett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.