Stor bostadsbrist i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2006 har det inte projekterats några nya hyreslägenheter i Åre kommun och nu är behovet stort.

Hyresgästföreningen menar att det behövs byggas runt 300 hyresrätter under de kommande fyra åren, och flera av partierna i kommunen nu gått ut med vallöften om nybyggnationer. Redan vid förra valet, 2010, lovade Moderaterna att de skulle bygga hyresrätter, men nu fyra år senare, har de fortfarande inte byggts.

– Vi har inte lyckats med det. Vi har varit lite bundna av prissättning och har varit rädda att bygga bostäder som sen står tomma. Vi är en låglönekommun i och med den bransch vi lever av här, besöksnäringen, är inga yrken man tjänar höga löner i, och då måste vi kunna möta det, säger Leif Nord som är Moderat kommunalråd i Åre kommun.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Lovar bygga hyresrätter

Vikten av att bygga hyresrätter för att även i fortsättningen kunna utveckla Åre kommun är partierna överens om, och de olika förslagen haglar tätt. Socialdemokraterna har lovat att bygga 100 hyresrätter under den kommande mandatperioden om de vinner valet.

– Vi ska inventera marken vi har och kan bygga men Kallström lägda är en sådan plats där vi äger mark uppe i Åre, men sen tycker jag att vi ska kolla på andra orter i kommunen, i Järpen finns det inte heller några lediga lägenheter idag, säger Peter Bergman (S).

– Kommunen har ju begränsat med mark, framför allt i Åre och Duved. Vi har ett antal tomter idag som vi kan exploatera direkt, men sedan får man ju titta på om det finns andra möjligheter att förtäta i byn och sådana saker, säger Mikael Sundman (VV).

Mellan Duved och Mörsil

Västjämtlands väl som suttit i majoriteten i kommunen sedan valet 2010 vill  bygga om Svegståget, ett område öster om Åre skola, och tomten öster om VM-huset. Moderaterna har suttit i majoriteten under två mandatperioder, sedan valet 2006 undersöker möjligheterna att bygga utanför centrala Åre, på sträckan mellan Duved och Mörsil för att kunna hålla priserna på hyror nere.

– Det ska ju också vara så pass tillgängligt då utifrån kollektivtrafik så att folk kan pendla och det är ju billigare med tomter ju längre ifrån Åre du landar, så det är sådana här saker vi måste analysera och se vad som är möjligt, säger Leif Nord (M).

En annan stor fråga inom Åre kommun är också ett byggprojekt, Rödkullenprojeketet, på området från E14 upptill Rödkullen och Ullådalen. Där vill  investerare bygga stugor och lägenheter som skulle generera runt 7000 bäddar, och där går de politiska viljorna isär.

På fjället i Ullådalen

Både Moderaterna och Socialdemokratern är för projektet, men har reservationer för områdena 4 och 5 som är de områden som är högt upp på fjället mot Ullådalsstugan.

– Av det man har presenterat hittills tycker vi är att det är för många tomter, det blir för tätt, säger Leif Nord (M).

– Sedan är det ju viktigt att vänta in Länsstyrelsens utlåtande med miljökonsekvenser så innan man tar ett slutgiltigt beslut så är deras utlåtande är jätteviktigt, säger Peter Bergman (S).

– Vi säger nej. Det finns många saker som inte är utredda och det finns många saker att ta hänsyn till så det är för tidigt att ge ett slutgiltigt svar än innan vi löst problemen med vatten och avlopp, vägar och infrastruktur, säger Mikael Sundman (VV).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Mer i ämnet