Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Medicinbristen i Sverige drabbar även Svegs hälsocentral. Enhetschefen Lina Ideborg berättar för SVT hur de drabbas. Foto: Maria Broberg/SVT

Stor medicinbrist drabbar invånarna i Härjedalens kommun

Publicerad

Läkemedelsbristen i Sverige drabbar även invånarna i Härjedalens kommun. Förutom att det skapar en viss oro så innebär det ökad mängd administrativ arbete för läkarna på Svegs hälsocentral.

Hittills ser inte Svegs hälsocentrals enhetschef Lina Ideborg någon ökad stress hos läkarna.

– Vi har ju haft en dialog om det och har en dialog om det när vi ser att det kommer in fler sådana här ärenden. Lite hur vi ska hantera det och när, men jag tycker inte att upplevelsen är att det har ökat på stressen något nämnvärt hos läkarna.

En handlingsplan kan bli aktuellt

Om situationen blir värre kan det bli aktuellt för Svegs hälsocentral att ta fram en handlingsplan enligt centrala direktiv från Läkemedelskommitén.

Hör i klippet hur medicinbristen påverkar Svegs hälsocentrals läkare.

Därför kan det bli medicinbrist

Några anledningar till medicinbrist kan vara problem i tillverkningen, brist på verksamt ämne, oväntat hög efterfrågan eller att läkemedelsföretaget inte längre vill sälja medicinen.

På Läkemedelsverkets hemsida finns en lista på de mediciner som det är brist på just nu, där kan man också se orsaken till att det är brist på medicinen.

Källa: Läkemedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.