Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler katter än vanligt har kommit in med symtom efter salmonellasmitta. Kräkningar, feber och matvägran. Veterinärerna tipsar vad man kan göra för att minimera smittorisken. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Stor ökning av salmonellasmitta bland katter

Uppdaterad
Publicerad

Över 50 salmonellasmittade katter har hittills inkommit till Djursjukhuset i Östersund. Och det är betydligt fler än tidigare år. Vid tidig upptäckt är det oftast ingen svår sjukdom men smittan kan föras vidare till både människor och andra djur.

Under hela förra året kom det in 17 katter med salmonella till Djursjukhuset i Östersund. Men i år har redan över 50 katter diagnosticerats med smittan.

– Oftast kommer katter in som bara behöver lite understödjande behandling och sedan få de åka hem igen men vi har också flera katter som blivit ganska sjuka. Då kan det bli inskrivning och behandling med både dropp och medicin mot smärta, säger Lena Ingenpass som är veterinär.

Fåglar smittokällan

Varför så många fall av salmonella har hittats just i år är oklart men att fåglar är smittobärare är känt sedan länge – och katter har ju en viss dragning till småfåglar.

Hör mer i klippet om vad som kan göras för att undgå smittan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.