Hör räddningsledaren Fredrik Eriksson berätta om insatsen på Frösön. Foto: SVT

Stor utryckning till Frösön – brev med okänt pulver hos företag

Uppdaterad
Publicerad

Ett företag på Frösön fick ta emot ett brev med pulver under torsdagsförmiddagen. Ett stort område runt företaget spärrades av och Polisens nationella bombskydd har kallats till platsen för att kontrollera om ämnet är explosivt.

Företaget fick ett brev med en lapp där det stod något om ”anthrax”, som är det engelska namnet för mjältbrand. Dessutom innehöll brevet pulver.

Ett stort område spärrades av.

Polisen har inlett en förundersökning om olaga hot mot grupp. Beroende på händelseutvecklingen kan brottsrubriceringen komma att ändras.

Vid 13.50-tiden var det fortfarande inte fastställt vilket ämne det rör sig om. Polisens nationella bombskydd har kallats till platsen för att kontrollera om ämnet är explosivt.

Fick stanna inomhus

Ett 30-tal personer i en byggnad fick stanna inomhus efter att larmet kom på förmiddagen. Senare utrymdes byggnaden.

Ventilationen i byggnaden stängdes av eftersom det kan finnas risker med att andas in pulvret.

Vad vet ni om vad det kan vara för ämne, vad tror ni?

– Det vi tror är att det är ett ämne som kan vara farligt för inandning. Så det är därför vi drar på lite extra, vi vill inte få det att spridas, säger Fredrik Eriksson.

Regionen gick in i förstärkningsläge

Med anledning av brevet gick Region Jämtland Härjedalen upp i förstärkningsläge, enligt kommunikationschefen Sara Nilsson.

”Vi bevakar frågan och planerar för att snabbt kunna sätta in resurser om det behövs”, skrev hon i ett sms.

Vid 18-tiden återgick Regionen till normalläge.

Liknande händelser

Flera gånger tidigare har brev med misstänkt innehåll orsakat utryckningar till Frösön på Östersund, dock inte till det idag aktuella företaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.