Storlien lockar många brandmän

Uppdaterad
Publicerad

På många håll i länet är det svårt att hitta deltidsbrandmän, inte minst nu efter det nya avtalet som fått många deltidsbrandmän att säga upp sig. Men det finns positiva undantag, som räddningskåren i Storlien.

Vid brandstationen i Storlien har man nämligen full styrka: 12 deltidsbrandmän är anställda. Detta i en by med ungefär 60 permanentboende. Med andra ord är omkring tjugo procent av byborna deltidsbrandmän. Frågan är hur det kommer sig att så många vill bli deltidsbrandmän just i Storlien.

– Det beror på gemenskapen i byn, hos oss som är under pensionsåldern (skratt). Vi har det bra, roligt och alla känner alla, så det är en gemensamhetsgrej, säger deltidsbrandman Niklas Holmedahl.

Deltidsbrandmännens avtalsförhandling 2017

Från kaos till full styrka på ett år

Det kan också konstateras att samtliga brandmän i Storlien, med undantag av tre, också är fjällräddare.

Men läget var ett helt annat för bara ett år sedan. Då var det brist på brandmän och den styrka som ändå fanns gick på knäna.

– Jag vet inte om vi var fyra, fem, möjligen sex i hela styrkan. Då var det täta jourveckor.

SVT: Skulle du säga att det var krisartat?

– Det var omöjligt, men vi fixade det. Som vanligt, säger deltidsbrandman Niklas Holmedahl.

Det nya avtalet ger mer

Men sedan vände det, när någon kom tillbaka från en tjänstledighet, några från längre semestrar, någon klev in i gruppen från ”poolen” och ytterligare två dök plötsligt upp och anmälde sitt intresse.

Det nya avtalet som väckt så starka reaktioner har analyserats och beräkningarna visar att det i själva verket ger 150-200 kronor mer i ersättning i månaden än det gamla.

– Det viktigaste är inte att tjäna pengar, det viktigaste är att rädda liv. Men alltså vi tjänar ju mer pengar i slutänden, så det är väl skitsamma för oss. Vi kör ju bara på, säger deltidsbrandman Niklas Holmedahl.

Med 12 brandmän i styrkan av ungefär 60 bofasta i byn så har alltså Storlien en hyfsad andel brandmän med tanke på befolkningen.

– Ja det är det, men vi plockar inte in alla heller. Vi sållar rejält. Så det är tolv som platsar, säger Niklas Holmedahl och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Deltidsbrandmännens avtalsförhandling 2017

Mer i ämnet