Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Teres Gärdin, ordförande i Storsjöcupen, vågar knappt tro att det är sant att det snart är dags för cup igen. Foto: Fredrik Lundmark / SVT

Storsjöcupen gör comeback – men långt färre lag anmälda än innan pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Efter två inställda upplagor hamnade cupen i djup ekonomisk kris, men en insamling lyckades rädda kvar den anrika ungdomscupen i fotboll.

Samtidigt är det drygt 100 lag färre som anmält sig i år jämfört med hur det såg ut innan pandemin.

Coronapandemin höll på att förpassa den i år 50-årsjubilerande Storsjöcupen till historieböckerna. Men nu jobbar man för fullt med förberedelserna inför årets cup, som bara är två månader bort.

– Äntligen! Det känns helt helt fantastiskt, och nästan så att man inte vågar tro det är sant, säger Storsjöcupens ordförande Teres Gärdin.

Men samtidigt som man gläds åt att det återigen går att arrangera cupen, så kan man konstatera att effekterna av coronapandemin gör sig påminda. Det är betydligt färre lag anmälda till årets cup än det var innan pandemin.

– Det är minst lika många klubbar representerade i årets cup, men de kommer med färre lag. Många barn och unga har helt enkelt slutat idrotta under pandemin och det är oroväckande, säger Teres Gärdin.

I klippet ovan ser du mer om vad som gjort att föreningar tappat barn och unga under pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.